Verlies&rouwtherapie kinderen/jongeren en ouders

Jouw hand in mijn hand
zo warm en zacht
Het gevoel verbonden te zijn
vermindert ietwat de pijn en geeft kracht

Kinderen en jongeren rouwen net als volwassenen. Zij ervaren ook intensieve gevoelens van verdriet, boos zijn, angst of gevoelens van schuld. Maar kinderen en jongeren uiten zich anders, vooral non-verbaal.

Kinderen kunnen vanaf het moment dat ze zich hechten een verlies voelen. In feite is dat vanaf het moment dat ze geboren zijn. Ze voelen aan wanneer degene of hetgeen aan wie of wat ze gehecht zijn er niet meer is en voelen verlatenheid. Kinderen voelen ook al heel jong wanneer hun ouders rouwen en slaan dat op. Ze voelen de veranderingen en de veranderde spierspanning waarmee papa of mama hen oppakt.

Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen geconfronteerd worden met verschillende soorten verliezen zoals:
• het overlijden van een huisdier
• opa of oma of andere dierbaren uit de omgeving.
• de scheiding van hun ouders
• verhuizing
• het krijgen van een ziekte waardoor ze dingen niet meer kunnen.

Ik ga met kinderen, vanaf de leeftijd van zes jaar, die te maken hebben met verlies individueel aan de slag met de verwerking hiervan. Dit doe ik meestal op een creatieve manier waardoor het kind zich zal snel op zijn of haar gemak voelt. Bij de jongere kijk ik welke werkvorm het beste past.

Omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn is het fijn om te weten wat een kind van een bepaalde leeftijd kan begrijpen over verlies, zelf ervaart en hoe een kind zich gedraagt. Naast de begeleiding van het kind en jongere kan ik de ouders ondersteunen door hen handvatten te geven hoe ze in zo’n situatie het beste om kunnen gaan met hun kind of jongere.

Om de mogelijkheden te bespreken kun je vrijblijvend contact opnemen voor een gratis  kennismakingsgesprek.